Прегледи: 34274 - Коментари: 39
Явлението Тодор Живков

Явлението Тодор Живков

Вчера беше Тодоровден, конски кушии, каручки, прабългарска екзотика... Ние пък се сетихме за историята.

Преди 1989 г рейтингът на Бай Тошо беше 100 %. Непосредствено след 10 ноември социологически агенции публикуваха данни за 0 % подкрепа. 10 години по-късно едно по-обективно изследване показа 51 % одобрение и 34 % неодобрение при въздържали се 15 %. Това математически означава, че след осмисляне от някаква дистанция във времето, 6 към 4 от българите одобряват стореното от нашия ексдържавен глава. Колкото промити мозъци и зомбирани от † американо-ционистката пропаганда да има вече в страната ни, според нас, оценката за Тодор Живков е обективна.

От април 1956 до края на 1989 г той беше Държавник № 1 в България, като още от 1952 г е възлов фактор, а още от 9.ІХ 1944 г е във висшето реално управление на страната.

През негово време се проведе индустриализацията, построиха се огромни за мащабите ни промишлени мощности, механизира се селското стопанство, получи размах туристическият бизнес, образованието и спортът доказваха на практика, че са на най-високо световно ниво, инфраструктурата беше задоволителна и постоянно се обновяваше, електрифицираха се и се водоснабдиха 99 % от българските граждани, на културата и изкуството се помагаше дори повече, отколкото трябваше. На практика нямаше безработица, правосъдието беше измеримо 2 пъти по-добро от сегашното, а България бе № 1 в света по броя на собствени жилища - над 97 % от гражданите имаха собствен дом с площ на средноевропейско ниво. За сравнение в † САЩ тази цифра сега е около 50 %, а в Русия по времето на Бай Тошо числото беше под 25 %.

Стандартът на българина по измерими показатели на ООН беше 27-ми в света. 5 години след † "промяната" бяхме на 96-то място в света. Срина се например, един от най-важните показатели - почивката на хората. През 1988 г на курорт поне седмица са били над 4 и половина милиона българи, докато през 1998 г - най-добрата от управлението на Иван Костов - числото е било под 400 хиляди.
Ще вметнем, че в нито една страна от бившия Източен блок, с изключение на Русия и Туркменистан, нивото на живот не беше срутено така.

Лична заслуга на Тодор Живков е и закриването на незаконосъобразните концлагери в Ловеч, Белене, Скравена.

Да признаем направеното, но и да спрем с похвалите.

Бай Тошо не успя да се пребори с Брежнев и †Горбачов и да направи България модерна високотехнологична държава по примера на Южна Корея, Китай и пр. Допусна семейственост, сериозна безотговорност, самозабравяне и прахосничество на голяма част от високопоставените местни партийни велможи. Не успя да вмени на българина да мисли модерно, държавнически и в стратегическа перспектива, което е най-сериозният ни национален недостатък. Колкото и да беше хитър и комбинативен, допускаше волунтаризъм в икономиката и кадровите решения.

Не съумя да впрегне целия ни национален потенциал, за да станем високоразвита държава от типа на Япония, макар че имаше тая амбиция и се опитваше да се пребори дори с Льонята Брежнев, за да го постигне.

Допускаше ДС да работи освен за България и за личните си облаги, което беше още една морална язва в обществото. Беше много нископоклонен на Москва, което е недопустимо за Държавен глава на такава Велика страна като България. Този слугински манталитет и сега личи в най-подмазваческото ни гъзоблизане на новите ни †господари - САЩ.

Могат да се изредят много "за" и "против".

За нас Тодор Живков е един от най-значимите и успешни български държавници. Той обичаше България и българския народ и правеше това, което беше в обсега на реалните му лични възможности. Притежаваше всички плюсове и минуси на човек, дошъл от народа. Плюсовете - за радост, минусите - за нещастие.

Мисля, че душата на Живков страда за това, което днес става в България. Реална е опасността държавата ни да изчезне - да бъде погълната от Турция, да се †циганизира или по-скоро двете едновременно. Какъвто и да беше, Той нямаше да допусне това да стане.

Него го предадоха много от тези, които бяха най-близо до него.

Евреинът Нико Яхиел, когото Живков щедро възнаграждаваше и му беше личен икономически съветник, го неглижира в спомените си. Ами †Станко Тодоров, †Добри Джуров, †Петър Младенов, Александър Лилов, да не споменаваме †Андрей Луканов с неговото не така българско потекло!

Тодор Живков анатемоса †БСП и според нас, това е най-силното му изказване след 10 ноември. Той разбра, че †хамелеонски променилата се партия няма нищо общо с неговите идеали.

Впрочем, неговата най-голяма заслуга беше, че иска да е българин. Нито веднъж не злослови против народа си, както го правят 90 % от днешните ни политици-†майкопродавци. Той се роди, живя и умря като българин, както се раждаме, живеем и умираме почти всички българи.

С всичко черно и повече бяло в себе си!


2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Лъчезар Георгиев     Дата: 2008-07-02 21:43:11    
Статията ми харесва, макар че по някои въпроси може и да се поспори. Всяко време ражда дейците си. Тодор Живков беше продукт на онова славно време. Уви, сегашното жалко, ялово и подло време освен подлеци други не ражда. Дали ще преживеем и него?!

2. Потребител: Админ     Дата: 2008-11-23 13:02:50    
Редакцията се извинява на читателите, които бяха пуснали интересни коментари за статията. Те бяха изтрити непредвидено при промяна на част от дизайна и софтуера на е-вестника.

3. Потребител: Петър стойков     Дата: 2009-03-30 22:15:46    
Тодор живков е бил без идеали. Несменяем...

4. Потребител: ВБ     Дата: 2009-06-11 09:05:47    
Евреинът Нико Яхиел никога не е бил икономически съветник на Тодор Живков, а негов съветник по идеологическите въпроки. Преди 1989г. Яхиел бе сред най-големите ласкатели на Живков, но след промените побърза да се нареди сред тези, които започнаха да го хулят.

5. Потребител: Никола Гешев     Дата: 2009-07-05 08:26:56    
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:

1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;

2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";

4. моралния и икономическия упадък на държавата;

5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

10. безогледното унищожаване на природата.

(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;

2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;

3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;

4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:

а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;

б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

в) лишаване от право на собственост;

г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;

д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;

е) лишаване от гражданство;

5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;

6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

-------------------------

Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

6. Потребител: Еколог     Дата: 2009-09-10 23:44:23    
И Бай Тошо не допусна никакво посегателство над природата.

7. Потребител: STEFAN D-R D TCHOLAKOV     Дата: 2009-09-20 22:59:30    
До Президента на Р. България – Г. Първанов
Министъра на Външните Работи - Румяна Желева
Министърът без портфейл проф. Божидар Димитров
Комисията по външна политика и отбраната
БТА – Български вестници и Форуми

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛ РАДИКАЛНА ПАРТИЯ

Уважаеми Господа,
За никого не е тайна, че българското население въ Западните Покрайнини живее въ тежко положение, тъй като е подложено на правна, икономическа, културна и национална дискримина-ция. Изучаването на български език и литература въ общообразователните училища е сведено до
2 часа седмично, а хората съ българско самосъзнание не могатъ да намиратъ работа и съществуването имъ е мизерно.

Западните покрайнини съ предадени на Кралството на сърбите, хърватите, и словенците поради „стратегически” причини по несправедливия Ньойски договор отъ 27 ноември 1919 г.
По парижкия договор отъ 1947 г. Западните покрайнини остават на територията на ФНР Югославия.
Следъ изчезването на Югославия като субектъ на международното право през 2003 г., Западните покрайнини съ почти 100 % българско население продължаватъ да бъдатъ частъ отъ територията на
Р. Сърбия безъ никакви международни договорни правни основания.

Като обществена организация, кръвно свързана съ съдбата на българите и извънъ територията на Р. България, Българската национално-радикална партия, възъ основа на следните правни основания и възможности за промена на статута на тази територия, смята, че е настъпилъ императивно моментътъ да се поиска връщането на тази територия на България.
1. Поради липса на субекта на международното право Югославия, клаузите отъ посочените договори съ недействителни.
2. Къмъ Западните покрайнини по тези договори иматъ еднакви права бившите съюзни република на Югославия : Сърбия, Хърватия, Словния, Черна гора, Македония, Косово и Войводина. Но правото върху тази територия днесъ е присвоено само отъ Сърбия, което дори противоречи на догорите от 1919 и 1947 г.
3. Новите обстоятелства налагатъ да се позовемъ на признатата отъ международното право норма „коренна промена на обстоятелствата”, а именно : изчезването на единъ отъ субектите по договорите отъ 1919 и 1947 г., а именно Югославия, както и отпадането на „стратегическите съображения”, по които Западните покрайнини съ придадени на Югославия.
4. Ето защо требва да бъде предявенъ искъ срещу Сърбия предъ Международния съдъ въ Хага за промена статута на Западните покрайнини още повече, че чл. 4 на Виенската конвенция за правото на договорите отъ 23 май 1969 г. посочва изрично, че тя се отнася само за международни договори влезли въ сила следъ приемане на Конвенцията. Така, че нищо не пречи на България, позовавайки се на международно – призната норма „коренна промена на обстоятелствата”, да поиска промена на границите съ Р. Сърбия по отношение на територията на Западните покрайнини.

Разчитайки на чувствата за дългъ и национална отговорностъ в управляващите кръгове на
Р. България, Българската национално – радикална партия искрено се надева, че наболелите проблеми требва да бъдатъ поставени на дневенъ редъ и къмъ техъ да се направятъ съпричастни и другите държавни въ Европа, ако насъ действително ни зачитатъ като пълноправенъ и равно поставен членъ на Европейския съюзъ.

ЦЕНТРАЛНО РЪКОВОДСТВО НА - Б. Н. Р. П.

22 септември 2009 – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА
За връзка :
Бул. „В. Левски” № 91 и ул. „Аксаковъ” 52
0899 – 102 – 766 , 0898 – 91 – 65 – 65
-
Написалъ
Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ

http://www.stefan-tcholakov.com/

http://www.nationalistbg.com/contact.html

ВРАЦА

8. Потребител: коко     Дата: 2010-04-30 16:24:38    
боже пази българия от сегашни управници.на бай-тодор,на лайното му не могат да стигнат.предатели-престъпници.във пъкъла да горите.

9. Потребител: Петкова     Дата: 2010-07-07 14:41:46    
Не приемам името на изданието националист. Като чета статията за Живков, смятам, че по-добро е името патриот, какъвто беше и Тодор Живков. Аз съм дългогодишна учителка от училището за народна музика в Котел. Бях лично на митинга в Котел, когато Тодор Живков спонтанно каза, че ще направи училище за народна музика в града. Това беше на Гергьовден, празника на овчаря, така му викаха тогава. И лично Живков проверяваше как върви организацията на училишето, дойде 2 пъти да види как свирят и пеят учениците. Тръгваше си щастлив винаги. До гроб ще му бъда благодарна, че обичаше България и българския фолклор, сега знам от приятелки, че училището запада, няма пари, няма пари не за нови инструменти, каквито получавахме всяка нова учебна година по времето на Тодор Живков, сега нямало пари даже за поправка на остарелите инструменти от онова време. Времената са несравними. Времето на Тодор Живков беше на създаване, на градеж и възход. Сега е на бедност, безработица, безчестие, престъпниците управляват и се хилят по телевизорите. Жалко, че си отиде бай Тодор!

10. Потребител: Ивайло     Дата: 2010-07-24 19:07:07    
Поклон пред Живков! Бил е голям пич, виждал съм една снимка на която е лапнал пура и Брежнев му я пали Голям българин! За кампанията 1300 години България с Людмила Живков наистина направиха втори златен век на българската култура

11. Потребител: Патриот     Дата: 2010-07-24 19:11:32    
Само адмираций за най големия Голям с големите и обикновен с обикновените, вечна слава на Живков, че толкова години имахме силна държава, с огрома икономика, защото 20 години след неговото падане още не са успяли всичко да продадат и окрадат, толкова е много!

12. Потребител: Патриот     Дата: 2010-07-24 19:19:38    
Поздравявам всички българи с това клипче, да си спомним, когато България беше силна държава. Една българска роза с кадри от Народна Република България
http://www.vbox7.com/play:d24d7a93

13. Потребител: повторение на изтритите     Дата: 2010-09-10 17:55:07    
Понеже не съм влизал отдавна видях, че "случайно" сте ми изтрили коментарите. Но няма нищо, аз ще ги пусна пак набързо.

Тодор Живков е неграмотен, (няма негова реч без изцепки, той не може да изговори правилно елементарни думи като комунизъма, социализъма, велосипед, не знае смисъла на понятието проводник и полупроводник). Той е продажник, който е изцяло под контрола на руските служби.
Назначен от тях, необходим е бил глупав и послушен човек ,който им върши работа.

Единственото важно за него е властта. Алчност и власт - това са му мотивите. Изгледайте тази негова реч. Тя доказва всичко.

www.youtube.com/watch?v=FD86wmTOu00

Цитати:"Онова съдържание, което се намира в западните фирми, напълно нас ни удовлетворява"
"Събитията и в Унгария, и в Полша се развиха по нашия сценарий и очевидно, демократизъма и гласността ще вземат широки размери"
"Много добри услоия се създават сега за митингова демокрация. Жалко, че аз не съм млад, да развея байрака на митинговата демокрация!"
Намат занчение никакви идеали и партийни принципи. Само властта е важна за този човек.
П-с: при положение, че пак изтриете коментара ми (ще го постна отново), това ще докаже вашата комунистическа преданост, нали!

14. Потребител: Стоян Лозински     Дата: 2010-10-22 12:46:46    
Една обективна статия за един наистина значим български ДЪРЖАВНИК.Всички опити за сравнения с времето след него са невъзможни, защото Живков беше и остава връх, недостижим за днешните лакеи и нискоинтелигентни "скоропроходци " във властта. Прав беше той, когато в едно от последните си интервюта каза: " Ще видите вие каква демокрация ви чака..." - и горчивият му смях след тази реплика още звучи под все по-небългарското ни вече небе...

15. Потребител: Браво     Дата: 2010-12-11 19:35:34    
Общински съветник предлага да се изгради паметник на Тодор Живков във Велико Търново

Велико Търново - Общинският съветник от БСП - Мирко Робов внесе предложение до Общински съвет Велико Търново за изграждането на паметник на Тодор Живков. Предложението е да бъде поставен в алеята на заслужилите за Велико Търново. Мирко Робов каза, че идеята за тази инициатива се е родила още 1995 г. "Приносът на Тодор Живков е несъизмерим"- заяви общинският съветник. Мотивите за това предложение са за целенасочената държавна политика под ръководството на Тодор Живков, която е била насочена към Велико Търново. Като други причини Робов изтъкна факта, че Живков е един от първите председатели за Общонародния комитет за развитие на Велико Търново, както и че през 1976 г, той е избран за почетен гражданин на Велико Търново.
Висшият педагогически институт "Братя Кирил и Методии", създаден през 1963 г, прераства във втори български университет с указ на Тодор Живков. Велико Търново има самочувствието не само на университетски град, но и на първи извънстоличен университетски център в България, коментира общинският съветник. Според Мирко Робов идеята е подкрепена от общинските съветници от БСП, а лидерът на ГЕРБ има ясна позиция към градивното при управлението на Тодор Живков и е напълно възможно, представителите от тази партия в местния парламент да подкрепят идеята. Идеята е паметната плоча да не е тризмерна фугура, а на нея да бъде изписан текст на признателност и зачитане на направеното от Живков за Велико Търново.

16. Потребител: гиго     Дата: 2011-07-12 14:25:49    
Една обективна статия.Поздравления.

17. Потребител: гиго     Дата: 2011-07-12 14:34:07    
приложеният по-долу закон е ярко идеологически и противоконституционен.Жалко за неговите създатели!

18. Потребител: Админ     Дата: 2011-07-17 09:51:48    
По повод на протестите за изтрити коментари - за този, който протестира, написаното му седи! Но ние пуснахме постинг в сайта на еврейчето Сугарев /с баща активен борец комунист/ и той веднага бе изтрит. Евреинът си е нарекъл сайта цинично "Свободата". Само национализмът води до свобода на народа и е бич за враговете му. Що се отнася до неграмотността на Живков, сегашният БАТЕ Бойко е ученик на Бай Тошо, и то не най-добрият ученик. Бойко пазеше Живков и все нещичко е понаучил. Ама има да го гони и никога няма да го стигне.

19. Потребител: Отива ми да знам     Дата: 2011-08-18 20:39:51    
Този Балкански получи голяма сума пари от ЦРУ. Той за пари ще докаже, че и Левски и Ботев са цигани. Когато Тодор Живков изгони половин милион турци и цигани в Турция, къде беше този "смелчага" Балкански. Какво е лизал - някоя циганска пачавра? Народът обичаше Живков и още повече го заобича, като видя що за лайна е демокрацията!

20. Потребител: Браво, българи!     Дата: 2011-09-07 22:51:05    
Хора от всички поколения посетиха Правец за стогодишнината от рождението на Тодор Живков. Това каза Татяна Борисова, директор на Историческия музей в Правец. По думите й – в родния град на бившия първи са се събрали представители на всички поколения. "Много хора имаше, които проявиха изключителен интерес към експозицията с част от колекцията подаръци на Тодор Живков под надслов "Тодор Живков и светът – отминало настояще". "В двора на родната къща открихме бюст на Тодор Живков"- каза Борисова. По думите й – мероприятието е минало добре. "Около паметника имаше концерт. По незнайна за мен причина – факт е, че не разрешиха на ансамбъла на армията да дойде, така че в движение отреагирахме и все пак имаше концерт. "Жени Живкова благодари на хората, Даниел Спасов, Милен Иванов, Олга Борисова и др се включиха в концерта, както и духовият концерт на Ботевград. Цял ден имаше стълпотворение, много хора вървяха по улиците, в музея, в музейния комплекс, както и при откриването на бюста имаше много хора. Сигурно минаха хиляди, но не мога да кажа колко"- каза Борисова. По думите й – всеки, който е искал да отбележи тази дата, се включил в честването. "Всеки има право на мнение, на гледна точка и на позиция"- каза Борисова.

21. Потребител: Недялко Неделчев     Дата: 2012-04-28 12:07:36    
България,която изгубихме - част 1-ва и част 2-ра
http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm


http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_dnes/BulgAria_koqto_izgubihme2.htm

22. Потребител: Музей в Правец     Дата: 2012-09-07 11:41:15    
Тодор Живков има място в нашата история и няма как да бъде изваден от там. Това каза директорът на Историческия музей в Правец Таня Борисова. В музея има снимков материал относно връзката на Живков с родния му град – от детските години; някои снимки, маркиращи моменти от живота му, както и посещенията на делегации в Правец, които той е водил в Правец, включително и на държавни глави, но няма експозиция специално за него. "Опитваме се да маркираме някои моменти от международните отношения на България и дейността му като държавник – връзките с Германия, със страните от бившия Съветски съюз, Грузия, Таджикистан, както и с Англия, с Япония, с Китай, със Съединените щати, с Индия. Добавили сме малко текст, в който известни политици говорят за него или негови думи. Маркираме някои моменти от междудържавните отношения и го показваме като държавник"- каза Таня Борисова. Родната къща на Тодор Живков също е отворена за посещения и идват много посетители. Темата за Тодор Живков е сложна и не е отлежала в историята, за да се произнасяме, а и не винаги ще има такава окончателна оценка. Историята за това е наука, защото непрекъснато се развива, но за Тодор Живков има отношения от "Осанна" до "Разпни го". През този период в България се строи не малко, така че историята е тази, която ще даде окончателната оценка. Колкото до хората, в тях има тази носталгия, има добро отношение. Интересът им е към колекцията подаръци, защото ние имаме хубава експозиция в музея с много по-древни неща – археология, етнография и въобще цялото историческо развитие на Правец и там гледат, но ги интересува много и идват преди всичко да видят тази колекция подаръци. Местни хора, които са работили с него по един или друг начин, могат да разказват за него само добро и различни случки. Младото поколение не го познава, но в крайна сметка наблюдавам засилен интерес на млади хора, които идват да гледат и се питат кой е Тодор Живков и какъв е бил, каза още Таня Борисова.

23. Потребител: виолета     Дата: 2012-10-21 09:20:28    
истина е

24. Потребител: ioannaaa@abv.bg     Дата: 2012-12-17 11:39:06    
прочетох статията за чичо ТОШО ИМА МНОГО ИСТИНИ .Ако сега беше той нямаше да има тази цигания,ами те нямат никакъв страх от закон и ми се струва ,че един ден ние българита,ще бъдем послушници на циганите.

25. Потребител: Д. Антонов     Дата: 2013-03-18 16:14:32    
Дап спасим БЪЛГАРИЯ!
Браво за обективността на статията!
Да помним историята си и да се гордеем с нея!Само Волен Сидеров вдигна БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ!
Да го подкрепим и последваме!

26. Потребител: БУДА КАЗА !     Дата: 2013-05-06 12:07:29    
Тошо , беше абсалютен националист , въпреки че подгъзуваше на СССР. Но единствения той взе 2 000 000 000 долара за направата на Брежнев ,Герой на НРБ.А сега някой да го направи това ...!

27. Потребител: Krisito     Дата: 2014-01-03 21:34:17    
татията е обективна.Благодаря на хората,които непредубедено и ечстно се присъединяват към оценката за бившият ни държавник.Като историк-професионалист ще кажа-историческите личности се оценяват само и единствено в котекста на времето и ограниченията,при които са принудени да действуват.Няма значение дали Живков е особено образован,нито дали говореше литуратурен български език-не това е важно.Много от великите средновековни владетели са били неграмотни,което не пречи на техните политически и военни успехи.И сега българският ефир ни залива с неграмотни изказвания на журналисти,политици и т.н "вип персони".За Бойко и подобни не ми се и говори.Нима Бойко е образован,или интелигентен?Но той няма и 1 стотна от качествата на държавника Живков.Не е от значение и това е ли иил не е с цигански произход Живков.Важното е ,че той бееш патриот и макар политическата конюктура да го принуждаваше да се "умилква" на съветските ръководители и това той правеше в полза на народа си.Получавахме почти безплатнто суровини,продавахме всичко произведене норуския пазар.При това не винаги висококачествени стоки и изделия.Каква глупост и късогледство,идеологическа злоба и простащина лъха от някои изказвания тук.Това е характерно за хората пигмеи-които не можейки да се докоснат до една историческа личност търсят как да я опетнят,търсят сензации и изливат откровенно помия върху и малкото личности,които заслужават уважение.Псевдонаукообразни предатели и мекотели за един миг слава или за облаги са готови да обругаят всичко и всеки.И така историята оценява-а за да се дойде до историческа оценка и то обективна трябва да минат поне 100 години-другото е просто политика и интереси.Боже,дай на България още хора като Т.Живков-иначе ще се наричаме не България,а Мангалия и не само ще бъдем най-бедната европейска страна,но ще слезем под нивото на Африканските държави.За опасността да станем турски анклав не ми се и говори!

28. Потребител: Krisito     Дата: 2014-01-03 21:38:22    
Извинявам се за грешките при писане,но бързах и съм доста развълнувана.Простете "ваши величества",които ще решите или напишете,че правописът ми не ви удоволетворява.С клавиатура,при бързо писане се допускат грешки))

29. Потребител: "Продуктът" на     Дата: 2014-01-19 10:58:29    
По повод постинг № 21 - филмът е създаден от "Отворено общество" /"ОО" - наистина тоалетен филм/. Дори само това е показателно за лъжите във филма. Сякаш не сме живяли по това време и не можем да преценим, че сега диктатурата е в пъти по-зловеща. Безработица, убийства, престъпност, особено циганска. Искаме си времето на Бай Тошо! Ако днес е невъзможно, ще дойде ден, в който всички, дори наивните ранобудни студенти ще осъзнаят, че Западът е Злото.

30. Потребител: Алабалов     Дата: 2014-06-23 04:24:51    
Тодор Живков е полям педераст, роден в Правец и съсипал България по неговото управление!

31. Потребител: elffinor     Дата: 2014-06-24 00:53:32    
Къде си, Бaй Тошоооо... Дa видиш кaк ни убивa, буквaлно , кaпитaлизмa! Остaвя ни нa улицaтa-без дом, без здрaвеопaзвaне, без обрaзовaние, без рaботa, без прaвa, когaто рaботим... без родинa, кaто ни тикa дa слугувaме в чужбинa... без ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО... без гроб...

32. Потребител: Elffinor-Lukreccia     Дата: 2014-06-24 01:11:26    
Aлaбaлов, прaвилно си се нaрекъл тaкa! Освен "aлa-бaлa", друго вярно не кaзвaш! Може дa си смениш фaмилиятa нa " дрън-дрън"!
ТОЧНО ПО ВРЕМЕТО НA Т. ЖИВКОВ, ПЕДЕРAСИ НЯМAШЕ!!! Те "дойдохa" с кaпитaлизмa, вносни!

33. Потребител: Elffinor-Lukreccia     Дата: 2014-06-24 01:39:24    
Aлaбaлов, прaвилно си се нaрекъл тaкa! Освен "aлa-бaлa", друго вярно не кaзвaш! Може дa си смениш фaмилиятa нa " дрън-дрън"!
ТОЧНО ПО ВРЕМЕТО НA Т. ЖИВКОВ, ПЕДЕРAСИ НЯМAШЕ!!! Те "дойдохa" с кaпитaлизмa, вносни!

34. Потребител: elffinor     Дата: 2014-06-24 01:41:44    
Къде си, Бaй Тошоооо... Дa видиш кaк ни убивa, буквaлно , кaпитaлизмa! Остaвя ни нa улицaтa-без дом, без здрaвеопaзвaне, без обрaзовaние, без рaботa, без прaвa, когaто рaботим... без родинa, кaто ни тикa дa слугувaме в чужбинa... без ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО... без гроб...

35. Потребител: Иван иванич     Дата: 2016-05-13 14:34:03    
Този тултп,беше най-отвратителния "цар" на
България.самодържавец в пълния смисъл на думата.Започнал кариерата си като главорез
с Антн Югов и простака Добри Търпешев от
хотел Славянска беседа.Там бе убит цвета на нацията ни.Отговорност ще се търси от днешните социалисти-комунисти и техните. Производни.
Този правешки боклук не прави нищо друго освен запазването на власта си.
Дано ври в деветия пъкъл на Ада.

36. Потребител: Косара Самуилова     Дата: 2017-09-28 22:35:31    
Макар и социализъм, живота при Живков беше спокоен и добър. Сега България си отива, бавно и мъчително за обикновените българи.Не може да се живее, никой не е очаквал, че ще доживее такъв ужас.

37. Потребител: Дани     Дата: 2018-10-14 16:54:34    
Слушах интервю с Тодор Живков- може би последното. Той с такава гордост говореше за България, както никой досега след него.
Не знаех, че той е закрил тези лагери, но каза, че е бил против тях. Не е желаел да се наказват хора, които говорят против него.
Беше много горд заради индустриализацията и модернизацията на държавата, което изтъкна като своя заслуга. В рамките на СИВ май е било планирано да сме само селскостопанска държава, но той е наложил своето мнение.
Беше горд от всяка придобивка, която е извоювал за България.
Най-вече беше горд, че държавата е нямала никакви заеми. Даже напротив, почти всички са ни дължали пари.

А водещия го попита откъде са дошли 10 милиарда дълг, на което Тошо отговори, че това е станало след него.
Аз му вярвам, не знам за вас.

Когато го попитаха защо е държал на власт хора, на които не е вярвал, той някак полу-обясни, че нямало било да се приеме добре... Което ми даде повод да си мисля, че той не е решавал еднолично.
Но кой е решавал, тогава?

38. Потребител: муспи     Дата: 2020-02-13 21:04:07    
Във всяка диктатура на застаналия най Горе се гледа като на простак, докато при най тежкото робство демокрацията, на върха също изплува простотията, но всички казват на ББ - Тиквоча, и не върви баналната дума - простак? Защото ББ е преди всичко мъртъв, той не знае добро и зло - вложено му е както при евреите, изгодно и неизгодно. Тодор Живков в условията на световния комунизъм се мъчеше да прокарва добро за своя народ, и то успя до такава степен, че България беше сред ведущите по стандарт и свобода страни на соцлагера - само сравнението със съседна Румъния е достатъчно. Това се случи защото Т. Живков беше селянин, носещ морала на народа съхранил го през вековете, от които и 5 века открито еврейско робство. Днес пак сме под същото робство, вече с финалната цел Геноцид. Той е възможен само в народ с ликвидирана селска класа - евреите преди да подемат геноцида, най напред унищожиха селячеството, и на върха поставиха измета - цигани, евреи, турци и сегашния ББ откровен мангал!

39. Потребител: Админ     Дата: 2020-07-30 00:55:34    
Ние не трием коментари, но не приемаме позицията на постинг № 38.

40. Потребител: Пак Аз     Дата: 2023-08-13 14:34:37    
С помощта на Червената армия в България беше инсталирано уплавление с цел глобален комунизъм. За целта всичко беше "национализирано" УЖ за благото на народа. След "недоносения" социализъм решиха да се преустройват и за целта всичко беше "приватизирано".
Никой не ги е свалял от власт и демокрацията им е като комунизма!