Прегледи: 3964 - Коментари: 4
Каква е икономическата стратегия на България

Каква е икономическата стратегия на България

Най-искрено - пък и така, както отдавна не ми се бе случвало - се смях на глупостите на дуета Трайчо Трайков/Георги Първанов. Дотам е затънала българската "икономическа мисъл", че Президентът ни убеждава, че мъжът е мъж, а наш Трайчо - че е жена. Първанов - ученик в І-ви "б" клас на началното училище по икономика - анализира мъжката икономическа анатомия по следния "дълбокомъдър" способ - щом фамилията на човека завършва на "-ов" е мъж, а наш Трайчо му "опонира" - "това не е доказателство", ама не туря никакво читаво доказателство, за да го обори.

Цялата тази началноучилищна патаклама Президент/икономически министър става на фона на очевидното технологично, икономическо, научно, образователно и всякакво стопанско изоставане на България от света. Вчера поръчкови западни финансово-стопански субекти поднесоха на двамата ни иконом-"философи" конкретна информация /която колкото и да е антибългарска, носи някаква яснота/, че Българията ни е на 76-то място в света по конкурентноспособност. На икономиката - производство, услуги, банки, транспорт и пр. Как са го изчислявали новите ни братя англосаксонци, как са нагласявали цифри, истини и лъжи, си е тяхна работа - затова плащат на професори, икономически анализатори, статистици и некадърни бизнесмени и мениджъри, които са изгонили заради некадърност отвсякъде от успяващите си фирми, па са ги турили на тази ясла - да хортуват колко са велики западните икономики. Та барем повишат с тази недоносена реклама упадъка им по световните пазари. Макар че въпреки ужнеконкурентноспособността на китайските, индийските и бразилските стоки - тези икономики влязоха в световната десетка не само по БВП, но и по място в световния износ. Китай вече са ІІ-та икономическа сила и първата износителка в света, с малко пред Германия и далече преди САЩ.

Световната икономическа депресия изправи на палци Запада. Разтревожи по-малко Русия, те имат своя финансово-икономически възход, та СФК няма да ги засегне като организъм. Накара Китай да пренасочат бързо производства, качества и технологии, та без да спрат растежа си в %, да не правят това, което не трябва да се прави. Японската икономика - макар и огромна, с трудна за удържане инерция - също се пренастройва. За Индия и Бразилия е ясно - те залагат на високотехнологично конкурентно производство /а не на туризъм, услуги и селско стопанство, както и на излишно неконтролируемо строителство - най-непечелившите отрасли в световната икономика - както България/ и не само че нямат спад, а имат растеж на печалби и износ на инвестиции. Износът на инвестициии е най-конкретното икономическо доказателство на възход на икономиката. Защото с 1 Евро инвестиция в чужбина - печелиш най-малко 2.

Българските партии и техните ръководства се занимават със затваряне на АЕЦ-и, нефто- и газопроводи, със съкращаване на работници, с рестриктивни мерки, вкл. на бюджета и на държавните, обществените и общинските поръчки, с т.нар. "българска корупция", термин, смешен на фона на кражбите на чуждите фирми в България. Ако българският бизнес и политици са откраднали 500-600 млн лева, то западните само през 8-те месеца на 2009 г - са отнесли в Германия, Италия, Белгия, САЩ, Испания, Исландия, Гърция, Норвегия, Швеция, Австрия и пр над 6 млрд Евро!

Защо стана така, че България е жертва на неоколониализма и неолиберализма на ЕС? В началото бе Андрей Луканов, сънародника на евреина Робърт Максуел. Той фетишизира /заради неясни фирми/ концесията на полезните изкопаеми в България. Бяха закупени от чужди фирми практически всички стратегически български суровини - газ, мед, желязо, манган, олово, цинк, въглища, минерална вода дори, силициев пясък за стъкло, каолин, варовик, сол, но не бе допуснато нито една българска фирма да развива високи технологии. От неясни фамилии бяха затворени ДЗУ в Стара Загора, компютърния и полупроводниковия завод в Правец, за телевизори във Велико Търново, за модерни стационарни телефони в Белоградчик /в този случай даже Андрей Луканов се опита да прати българския Бил Гейтс - Бисер Георгиев в затвора/, Оптикоелектрон, свръхпечеливши военни заводи /Защо САЩ не затвориха свои, а байо?/.

Днес Президентът, вместо да удари траурната камбана за българската икономика, се спира само на част от проблема - енергетиката. А Наш Трайчо просто е смешен - иска да развиваме Горна Арда, но не и АЕЦ "Белене", но не и, запомнете това, драги читатели -

НЕ ОБЕЛВА И ДУМА за стратегическото развитие на българската икономика.

Значи - ще си кротуваме, ще си отглеждаме домати, ще обслужваме бедните туристи от Изтока и Запада, ще лъскаме ботушите на Чичо Сам, на Ханс, Жан, Хасан, Иван и Хуан, но ще изоставаме от западните технологии. Който агент на ЦРУ е разпоредил Трайчо да е министър, си е познавал човека. Един западен среден работник в момента за единица време произвежда продукция колкото 6,4 български работници. Но в чужбина - българинът произвежда колкото двама западняци за единица време. Кой е виновен ли? Далече не - видяхме колко компетентните наш Президент и наш Трайчо.

Основната вина, по-точно казано - собствена финансова ОТГОВОРНОСТ за състоянието на икономиката носи едрият бизнес.

В САЩ двигателят на икономиката са големите фирми, особено високотехнологичните производители на машини, уреди, автомобили, самолети, електро- и всякакви високотехнологични прибори. Същото е и в Европа, Китай, Япония, Корея. ДВЕ ОСНОВНО фирми, заедно с още 3-4 но по-неважни - ХОНКА и НОКИА направиха Финландия от - с < 30 % средно доход на човек - сега с 30 % > доход от старите членки на ЕС. А ние - заради тъпотията на едрия си бизнес и по-малко, но и те са в кюпа виновници - заради епохалното селско мислене на Президенти, министри и куциконедепутати - с пренаселен и допотопен туризъм и селско стопанство с примитивна техника и технологии - лъжем себе си и народа си, че ще станем европейска държава. Ще станем от европейска - африканска. Защото и Африка не стои на едно място. А можем да станем европейска, като всички българи се изселят и оставим на циганите хубавата си природа и уникално геополитическо място.

Да обобщим - този "исторически" спор Гоце/Трайчо е смешен и жалък. Иван Костов започна фактическата разпродажба на конкуретния български бизнес на чужденци - Соди Солвей, Марица-Изток, Севлиево, БГА "Балкан", да не забравим - Нефтохим-а в Бургас. Вместо да строим самолети, хеликоптери, да произвеждаме модерни климатици, мобилни апарати, фини и най-най-скъпи машини и компютри - ние ги внасяме. Че внасяме даже и скъпи мебели - произведени от българска дървесина. С българска дървесина по задните части ли ще шибаме по задните части български едър бизнес, президенти, министри и депутати ли - не знам.

Но знам, че икономическата стратегия на България в съвременния свят е само една - модерна високотехнологична държава.

Иначе Нане/Вуте/Гоце/Трайчо ще продължават да вземат по 3,2 лв на час, а не само Джон в Америка, ами и Чан-Чун в Китай печелят вече по 32 $ на час.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: БНС/ГВАРДИЯ - Варна     Дата: 2009-10-12 19:07:24    
Статията е много добре написана, истина е, че никой и дума не обелва за стопанската катастрофа, в която България се намира от 20 години. Никой не говори и за валутния борд, който едвам ни държи на крака.

2. Потребител: Ерика     Дата: 2009-11-06 23:10:59    
Статията е много добра. По темата са писани много коментари в afera.bg.Малка част от технически и икономически образованото българско гражданство се възмущаваше и обсъждаше тези проблеми в Интернет. Медиите ни са продажни, а изкарването на хляба ни трябва да е на първа страница и да заема основно място в новинарските емисии.

3. Потребител: хан крум     Дата: 2009-12-24 17:49:51    
така е в тази държава ,ние ли не можем да разберем политиците ,те ли не могат но ефекта е много лош за народа и никои не си мърда пръста да свърши нещо полезно

4. Потребител: През. Първанов, 22.01:     Дата: 2010-01-22 10:46:30    
"Българската икономика няма ясен профил и нямаме ясна визия за това какво можем и какво искаме да развиваме. В нашата икономика преобладават нискотехнологични дейности. Ние не произвеждаме завършени високтехнологични продукти. Нашата икономика е енергоемка, няма ясно очертани приоритети и пазарни ниши. Трябва да бъде зададен въпросът, кои са основните транснационални компании, които имат интерес от инвестиции у нас. Страната ни се намира в най-тежкия период на кризата и може да се направи извод, че кризата е засегнала по различен начин основните индустриални сектори – особено тези на строителството и туризма. Причини за това са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене в страната и чужбина, финансови проблеми. Трябват мерки, които са в основата на една стабилна икономика в периода на следкризисно възстановяване – безрезервно сътрудничество с ЕС, повишаване ефективността на институциите, строга бюджетна дисциплина, съкращаване на бюрокрацията и подобряване на административния процес.
Тя ще се засили от структурните проблеми, които има нашата икономика. Кризата изостря социалната чувствителност на европейските лидери."

Явно след смешните му изцепки, Президентът е прочел коментара на националистБг.ком и поне на думи е признал невежеството си, както и това на правителството.