Прегледи: 2864 - Коментари: 0
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ – ДВА НАРОДА, ЕДНА ДУША

БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ – ДВА НАРОДА, ЕДНА ДУША БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ – ДВА НАРОДА, ЕДНА ДУША

ВАРНЕНСКИ ПАТРИОТИ В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРО-РУСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО

Над стотина родолюбиви варненци, заедно с представители на руската общност в морската столица излязоха на спонтанен протест в защита на мира пред консулството на Руската федерация.

Това се случи в неделния ден от 10,30. Организатор на проявата в защита на приятелството между двата братски народа е придобилото популярност от преди две години движение "България за мир". В митинга взеха участие и варненските рокери /на долната снимка/ от Клуб "Велика България" - приятели с руските си колеги от "Нощни вълци".

Симпатизантите на тази инициатива тогава излизаха на ежеседмични демонстрации пред сградата на община Варна в защита на световния мир, против включването на България в агресивни действия насочени срещу нашата освободителка. Поводът за конкретната проява на гражданска активност бе поредния опит на евроатлантическото лоби в българския политически елит да превърнат един срамен и вреден документ за българските национални интереси в официална позиция на държавата. Става дума за миналогодишния доклад на консултативния съвет по национална сигурност, в който се твърди, че Руската федерация представлява заплаха № 1 за страната ни.

Будните варненци отново изразиха своята категорична и неотклонна позиция по този въпрос: Всеки истински патриот, в чиито гърди тупти сърце българско знае и вярва в истина една: Този, който твърди и пише че руснаците са наши врагове, е на първо място враг на България. В случая не става дума за политически възглед, а за нашето ценностно, културно и народностно самосъзнание и самоопределение.

В родолюбивата акция в подкрепа на приятелството между нашите два народа активно участие взеха Генералният консул на Руската федерация – Н.Пр Сергей Лукиянчук, представители на граждански сдружения за приятелство с Русия, представители на сирийската общност, както и националисти от политическа партия "АТАКА" и нейният общински съветник в Общинския съвет във Варна – Добрин Иванов. Според варненския националист, заемащ място в местния орган за самоуправление, подобен позорен доклад представлява нищо друго освен целенасочено рязане на нашите собствени корени. По никакъв друг начин не може да бъде наречено това безумие да обявиш за свой враг един народ, на който сме дали собствената си писменост, култура и вяра в Бог, а в последствие той ни се отплаща дарявайки свободата ни. В този глобален сблъсък на цивилизациите, в който днес живее света единствения път за оцеляването на всеки народ се съдържа в това, той да осъзнава своето географско месторазположение, културна принадлежност и цивилизационна предопределеност и на тази основа да гради своята държавност.

Пренебрегнем ли тези фактори ние сме обречени да изчезнем от тази земя, да бъдем буквално пометени и отмити като една мръсна вода в бурната река на световната история. Ако приемем безропотно този пасквил наречен доклад за национална сигурност означава самоубийствено да си подпишем и изпълним смъртната присъда като народ.

Тази акция в подкрепа на мира и приятелството, която с чиста съвест бих нарекъл "Два народа – една душа" притежаваше в голяма степен оптимистичен характер. Участниците в акцията със задоволство отбелязаха и някои позитивни тенденции в българския политически живот от последната година: Все пак не бива да забравяме, че позорният доклад бе изготвен, когато на кормилото на властта стояха откровени национални предатели и атлантически ястреби като президента – Росен Плевнелиев, Николай Ненчев – министър на отбраната и външния министър – Даниел Митов, чиито преки американски началници галено наричаха – Дани.

В днешното управление, макар и то да е отново на Бойко Борисов, все пак има и достойни българи с ясна и правилна позиция. Политическа партия АТАКА, която по волята на българския избирател е част от настоящото управление, нарече констатациите в този доклад "Натовски глупости", с което партията категорично продължава да стои на правилната позиция по отношение на Русия. България ще отстоява своето суверенно право да поддържа приятелски отношения със своята освободителка от петвековното турско иго. Тези подробности е необходимо да се споменат, за да стане ясно на българската общественост, че в настоящия момент подобни протестни акции не са глас в пустиня и съществува реална възможност гражданския глас на туптящите в ритъма на родолюбието български сърца да бъде чут.

И подобни парцали като този, издраскан преди година, веднъж за винаги да отидат на бунището на историята заедно със своите създатели.

Александър Атанасов, политолог - Варна
Потребител:


Коментар: