Прегледи: 2685 - Коментари: 0
РЕФОРМАТА В ТЕЛК НЯМА ДА СПРЕ ФАЛШИВИТЕ РЕШЕНИЯ

РЕФОРМАТА В ТЕЛК НЯМА ДА СПРЕ ФАЛШИВИТЕ РЕШЕНИЯ РЕФОРМАТА В ТЕЛК НЯМА ДА СПРЕ ФАЛШИВИТЕ РЕШЕНИЯ

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ БОРБАТА ЗА СОЦИАЛНИТЕ СИ ПРАВА

Във втория работен ден след Великденските празници хиляди хора с различни физически увреждания от цялата страна се събраха на национален протест на пл "Независимост" в София пред Министерски съвет.

Началният час бе 11,00 и в него взеха участие представителите на отделните организации на инвалиди в България. Причина за недоволството бе несъгласието между Министерски съвет и национално представените организации във връзка с готвените от властта промени в структурите и дейността на комисиите за освидетелстване по известни под името ТЕЛК.

Кабинетът "Борисов – III" преди близо година встъпи в длъжност с обещанието да извърши промени в ТЕЛК системата с цел оптимизация в справедливото разпределение на средствата предвидени за социалното подпомагане на хората с увреждания. Според недоволстващите представителни организации готвените от правителството преобразования ще доведат до значително орязване социалните права на най-нуждаещите се и в никакъв случай няма да ограничи злоупотребите с финансови средства от системата.

Две са основните намерения на управляващите, които предизвикаха най-силната съпротива на хората с увреждания: Да бъдат премахнати съпътстващите заболявания при определянето на лекарските експертни оценки, както и да се сформират допълнителни комисии, оценявайки отделно трудоспособността на пациентите. Основният проблем в случая е, че целта на допълнителните трудови комисии е да бъдат отнемани проценти от решенията на ТЕЛК или по някога изцяло да бъдат отнемани. Организаторите наричат това намерение "геноцид", защото то посяга върху неотменими социални права на хората с увреждания свързани с тяхното физическо оцеляване, гарантирани с решение на Световната здравна организация към ООН още през 2001 г. В него се казва, че увреждането е комплексен феномен и съчетава медицинския и социалния подход в една концепция, от което следва оценката да се извършва едновременно без разделение. Недопустимо е в условията на крайна несигурност в трудовата заетост, особено при хората с увреждания, които често са обект на дискриминационни практики от страна на работодатели да бъдат по този начин обричани на гладна смърт. В протестната декларация се настоява на първо време държавата да се погрижи за създаване на подходящи условия на труд за съгражданите ни в неравностойно положение, да съдейства за тяхната преквалификация и придобиване на специфични умения едва тогава да бъде помислено за достъпа им до трудовия пазар, чрез някакви комисии за оценка на работоспособността.

Ако трудовите комисии бъдат набързо въведени по този начин те не само, че ще обрекат хиляди българи на нищета, но и в голяма степен ще задълбочат злоупотребата със средства в системата отваряйки широко вратата за допълнително издаване на фалшиви експертни решения. Това е така, защото ако медицинската оценка е обективна, то трудовата е чисто субективна. Първата в крайна сметка може да бъде оспорена, ако лекар постави несъществуваща диагноза на напълно здрав човек, защото това лесно може да бъде доказано по медицински път. При трудовата оценка, когато тя ще бъде свързана с отнемане на социални права положението е коренно различно, тъй като крайния субективизъм на решенията практически ще разкрие необятни възможности за безграничен корупционен произвол.

Ето защо представителните организации на инвалидите в България категорично настояват пред правителството допълнителните трудови комисии към НОИ да отпаднат, поне до като не се намери точната формула, при която те да изпълняват ролята на трудови консултанти на хората с увреждания, без да засягат съществуващите до момента социални права.
Потребител:


Коментар: