Прегледи: 3450 - Коментари: 0
14 юли - Откриха франкофонски център във Варна

14 юли - Откриха франкофонски център във Варна

Днес Негово Превъзходителство мосю Етиен дьо Понсен - Посланик на Република Франция у нас откри в 10,00 Франкофонски център във Варна.

Да не забравяме, че на 14 юли 1789 г е превзета Бастилията и оттогава денят е Национален празник. В Париж минават тържествени военни паради по Шам,з Елизе, летят модерни бойни самолети, които с трицветни пушеци - синьо/бяло/червено рисуват по небето френското знаме. Голяма работа, включват се Президентът, ветерани от войните и пр.

В черноморската ни столица Посланикът откри елегантен /французите си остават най-елегантният народ в света/ център, снабден с всички модерности на времето. В самия център на Варна, на гърба на Банка "Сосиете женерал" на централния ни площад "Независимост".
Новият франкофонски център ще предлага:

- Многобройни културни дейности и прояви
- Нови курсове по френски език за всички възрасти
- Франкофонска медиатека с богата детска секция + ресурсен център
- Център за документация и информация за учащи, желаещи да продължат образованието си във Франция или други франкофонски страни
- Педагогическа информация за преподавателите
- Ателиета, семинари, презентации за франкофони и по-широка публика
- Лятна френско-българска школа за деца с квалифицирани аниматори

На пресконференцията, която започна половин час преди откриването в 09,30 стана въпрос за много неща. Миналата 2007 г в България са дошли около 100 000 френски туристи, а от началото на тази година за периода са с 15 % повече. Посланикът подчерта с френско задоволство, че това не са само "плажни" летуващи, а те обикалят по културните места у нас.

Съществени са станали в навечерието на влизането ни в ЕС и вече като членка икономическите връзки. Банка "Сосиете Женерал", компаниите "Лагард", "Бриколаж" и по-малки фирми развиват успешен бизнес в страната ни. Мосю Понсен специално подчерта, че компанията "Карфур", втора по ранг в своята област в света в най-скоро време ще навлезе на българския пазар.

Що се отнася до "Флотски арсенал", той потвърди интереса на фирма "Армарис" да го приватизира. Иначе, що се отнася до военните корвети, Посланикът подчерта, че първата ще се строи във Франция. По-нататък ще има сътрудничество с варненската корабостроителница "Булярд" за строеж на подобни и прочее кораби. Повечето от тях ще са за експорт, което означава работни места, пари за варненци, а националистБг.ком казва и за французи.

Иначе в днешния ден във Франкофонския център се откриха още 2 изложби. Първата беше историческа - как френската национална преса отразява Руско-турската освободителна война през 1877/78 г. Доколкото разбираме френски, видяхме от фототипните издания на вестниците, че французите са се радвали на Освобождението ни и са били с нас. Макар че в повечето случаи и войни май-май не е така. Напримерq през Кримската война през 1856 г са били на страната на поробителката ни Турция. Сега посланикът иска да сложат паметник на умрелите от тиф край Варна френски войни на централна част в Морската градина. НационалистБг.ком е против. Защо в Париж, на централно място в Булонския лес не построят паметник на хитлеристите?

Втората изложба бе на български студенти, нарисували с различни картини кирилицата. Това е било изложено във френското посолство в София при куриозния спор с ЕК за изписване на еврото с българското вариантче. Иначе самият Иван Станчов, Председател на УС на Алианс Франсез - Варна /който е основан през 1908 г и т.г празнува вече своя 100-годишен юбилей/ лично с пари и съвети е помогнал за точното изграждане и обзавеждане на варненския франкофонски център.

Накрая две-три думи за нашето присъствие. Имаше един подарък - френски парфюм за журналистите. НационалистБг.ком не го взе, защото ние не сме по-малко горд народ от Франция - световен символ на свободата, културата и прогреса. Поздравихме Посланика за Националния празник от името на варненските националисти, подчертахме уважението си към страната му, Саркози, Роаял, но най-вече към световния лидер на национализма мосю Жан-Мари льо Пен. Г-н Понсен се смути и не знаеше какво да прави. Щом успяхме да смутим един френски дипломат - свършили сме си работата.

Честито на Франция 14 юли, на варненци - новия Франкофонски център и не забравяйте, братя българи - България над всичко.

2008 г
Потребител:


Коментар: