Прегледи: 2514 - Коментари: 0
Първа копка на кръгла маса

Първа копка на кръгла маса

На 16 юли се проведе ден на социалните отчети и атракции.

Първо рано към 10,00 изпълнителният директор на Агенцията за хората в неравностойно положение Минчо Коралски и Кметът направиха първа копка. С прясно боядисани сини /това е международния цвят на инвалидите/ лопати откриха строителната площадка за изграждането на 3 подхода за людете с горните проблеми, а и за майките с колички.

12 работещи ще изградят най-големите по размер и с всички изисквания за еврокачество съоръжения от Икономическия университет до ДКС. Още на строителната площадка Кирил Йорданов подчерта, че в 19 училища и 6 институции в града хората в неравностойно положение няма да имат проблеми с влизането и придвижването. Малко се притесняваме за нещата в училищата заради подивелите от "демокрацията" ученици и как ще пазят връстниците си в колички.

Интересно изказване направи г-н Коралски. Подчерта, че 1 % от бюджета на МВР е насочен към социални съоръжения по градските артерии. В българските хотели можело да се печелят много пари от летовници в неравностойно положение. В западните хотели почти нямало оборудване на специални стаи. Ако това станело у нас, щели сме да привлечем такива хора и заради изгодните ценови условия спрямо западните.

От 11,00 в Общината се проведе доста препълнена "кръгла" маса за проблемите на хората в неравностойно положение. Кметът определи формата на самата маса като полукръгла или "както я определят матаматиците". Ние без да сме математици казваме: беше двойно пресечена в краищата елипса.

Освен всички видни важни социални деятели от града присъства и г-н Коралски и Октавиан Бивол - човекът на УНИЦЕФ в България. Много народ приказва, а ние ще отделим акцентите. Като подкрепяме възгледите на Минчо Коралски за изграждане на всички условия за общодостъпност, защото животът е движение, не приемаме една негова позиция. Че хората в неравностойно положение не само трябва да са равни с нас, а и да имат приоритет.
Логиката е ясна - на тях трябва да се помага. Но какво означава да бъдат с някакво предимство пред останалите? Точно затова в общественото мнение справедливо има нежелание тези хора да се подкрепят!

Друг "бомбен" момент беше изказването на г-жа Веселина Стоилова - местният омбудсман на хората в неравностойно положение. Тя похвали усилията на общината и гражданите, но постави 3 проблема:

1.Шофьорите пропускат да съобщават гласно имената на автобусите. За какво са тогава 159-те гласови устройства в града, щом не вършат работа. Тя самата е незряща и каза между другото важна реплика: Всичко за нас с нас! Предложи още сутринта или в началото на смянат шофьорът да изрече номера на автобуса и при всяко отваряне на вратата то автоматично да се изговаря.

2. Г-жа Стоилова подчерта значението на необходимия на много нейни хора автобус № 148. Казвам ти дъще, сещай се снахо! - беше подтекстът на изговореното.

3.Тя изтъкна големите неудобства от преместването на Бюро № 3 за социално подпомагане в града на съсвсем неподходящо място. Подчерта, че на ул "Петко Стайнов" е най-концентрирано присъствието на хора в неравностойно положение.

Като виждаме голямата, най-голямата в България свършена работа за тези хора, ще поставим и един въпрос. Най-изгодна ли беше офертата за асансьорите в подлезите и защо толкова често те не работят?

Срещата беше полезна, но не направи добро впечатление постоянното самохвалство. Знаете народната поговорка:

"Доброто дело само хвали майстора си!", нали г-да, управляващи варненското социално дело?

2008 г
Потребител:


Коментар: