Прегледи: 5823 - Коментари: 1
Епопеята на незабравимия тубдиспансер

Епопеята на незабравимия тубдиспансер

Днес тамадата на варненския общински съвет, д-р Янко Станев авторитетно и началнически "тип Живков" ръководеше Заседанието на Постоянната комисия по "Финанси и бюджет".

Стара лисица е лекарят-политик - ексшеф на БСДП, на СДС, а днес - суперлидерът на варненското ДПС. Както се казва - богат партиен опит. + да не забравяме - екскмет на район "Владислав Варненчик", минал през школата на башкмета на кметовете във Варненски окръг/област Христо Тошков. Пък и приятелството и съпартийството с екскмета Христо Кирчев, което днес май е с обратен знак.

Знае как се ръководят пари и си е избрал шефското място на тази тъкмо комисия. Засега не ровим.

Впрочем, като сега анализирам дебатите, решенията и някои анализи и обобщения на г-н Станев намирам и грешки. Някои проблеми бяха претупани, без да се направи цялостен преглед, да не говорим за задълбочен анализ. Отпускарски ли бяха настроени съветниците, лична работа ли имаха - това гражданите не ги интересува.

Да вземем най-"маловажния" проблем - молбата на гражданка да бъде освободена от такса смет. Имало принципно решение да не се освобождава. Ама казусът на гражданката Ангелина Маринова на 65 г е малко по-друг. Без да чета мисли - прочетох мислите на председателя и членовете на комисията - "Хайде сега, няма да се занимаваме с някакъв полуданък на някаква пенсионерка!" Ами да не са ставали народни работници /това е точният превод на думата политик според Левски/, щом не могат да си отделят от "ценното време"!

Иначе да кажем и добрата страна. Янко, познаваше някои проблеми, да не кажа в детайли, но в главните неща доста добре. Най-важното решение беше за тубдиспансера. То цяла "Илиада" и "Одисея" е историята на това заведение. При това, то се намира на 2 места - до бившия завод "Амонал" на крайезерния път за Константиново, и във Варна. Стационарът до езерото се субсидира от държавния бюджет. Ама голямата работа я вършат, и то много добре, лекарите в сградата в града. Свършват дадените допълнително 250 000 лв, трябват още 300 000. Поне. Ама свършва и резервът в бюджета. Олеле - да вмъкна. Това във Варна, ами какво става в България. Министър Евгени Желев каза официално, че Община Варна нямала никакви проблеми в здравеопазването. Голяма хапка хапни, то си си хапвал и без това, г-н Желев, - голяма дума не казвай. Ако затворим тубдиспансера във Варна? Ще станем за смях като отлична община, получила слаб /2/ в опазването на възлово лечебно заведение.

Радослав Коев постави два много важни въпроса. Първият - Как се е управлявал диспансерът и какво стратегическо решение ще се вземе и за него, и за Спешните центрове. Освен това - за молбата на читалище "Възрождение". Той каза, че не е добре да се кърпи, а да се видят състоянието на сградата и докъде ще "падне" таванът и тогава да се действа. Пък и как се е допуснало бюджетът да привърши.

Ето едно въпросче към г-н Станев - Защо такъв опитен управленец като него позволява изчерпването на резерва още в средата на годината? Не се заяждаме, ама ще започнем. Отначало по-меко, в стил "Коев", после в нашия си.

Иначе бързо се гласува нова и модерна апаратура за Спешния център, актуализиране на заплатите и персонала. После дадоха преференции за транспорт на хората от "Хранителен комплекс". Председателят, запознат с проблема, обясни, че така ги къткат, защото лятото ще изчезнат къде курортите за повече пари.

Оправиха и бюджета на "Градски транспорт", заради повишението на цената на билета. Както и че Общината ще събира 50 % от наемите на пренаемане на общински имоти + за наемите на имоти от дружества със смесено участие.

Вече няколко пъти ми прави неприятно впечатление отношението на общински съветници към държавата. Сякаш тя е враг.

Наистина, варненци сме, но първо сме българи!

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Е.И.     Дата: 2011-07-04 14:32:41    
Моля,променете указаните телефонни номера на Тубдиспансер-Варна т.к.това са частни телефони.Надявам се на съдействие.