Прегледи: 4228 - Коментари: 0
Отбелязаха 125 години Военноморски музей

Отбелязаха 125 години Военноморски музей

От 11 часа във фоайето на ФКЦ с тържество почетоха 125 годишнината от основаването на Военноморски музей в България и 80 години от първата му експозиция във Варна.

Няма да я карам подред. Особено вдъхновена реч произнесе Кметът. Той си има вече школовката и понякога човек има чувството, че слуша стара развалена грамофонна плоча. Но този път Кирил не се саморазочарова и си каза неосъществената слабост към морето. Не го каза с думи, но по вълнението все пак се усети. Те и затова хората силно му ръкопляскаха. Спомена за големия проблем за морското висше образование и за предстоящата кръгла маса в понеделник от 14,00 в Общината. Точно очерта мястото на Музея и за варненци, и за морското му специфично присъствие. С характерните си балканско-аристократически намеци подчерта как Министерството на отбраната е по-скоро официозен настойник, отколкото морското учреждение да му е Дете.

Основният доклад изнесе шефката на Военноморския музей Мариана Кръстева. Исторически добре подредено, даже и текстът имаше емоционални моменти. Не ги прочете както артистка, затова прозвучаха малко служебно. Но в кратките рамки на 5-те минути разказа за основаването в Русе, за преместването във Варна и за възхода от 1955 до 1973 г. Каза и цифрата 100 000 - толкова са експонатите - от цели кораби до малки картички, свързани с юбилеи. Малко смутено, но призна, че през 1973 г е имало 1-милионният посетител и той е бил гражданин на СССР.

Всъщност, Музеят на ул "Червеноармейска", днес бул "Приморски" беше и един от 100-те Национални туристически обекта, затова много българи са го гледали. Романтичното присъствие на торпедононеца "Дръзки" до сградата със сбирката привлича и до днес по-малките. Може би и защото "Дръзки" е най-успешният ни военен кораб. А и големите крайбрежни оръдия често са свидетели на целувки на влюбени.

Поздравления имаше и от Военноморските сили като представител на Министерството на отбраната. Благой - контраадмирал и замминистър на МО връчи награди - Плакет на министерството за Музея и Знак за принос към МО на директорката Мариана Кръстева.

Самата проява беше придружена с фотоизложба на подводни снимки на Михаил Заимов, както и с премиерата на 6-тия годишник на Музея. Основни автори в него са познатите доайени на военноморската ни история Атанас Панайотов, Елка Тротнева, Мариана Кръстева, Владимир Павлов, Тодор Петров.

Емоциите на варненци, които са влизали в кокетната сграда на милия ни Военноморски музей в началото на Морската градина, са повече от роман. Даже си мисля, че ако рлеместят Музея в по-голяма и модерна къща, духът няма да е същият.

Да е честит 125-годишният юбилей на варненския Военноморски музей.

2008 г
Потребител:


Коментар: