Прегледи: 1574 - Коментари: 0
Бъдещи социални работници се докосват до деца със специфични нужди

Бъдещи социални работници се докосват до деца със специфични нужди

Бъдещите социални работници на България днес се докоснаха, дори и само за няколко часа, до професията, за която учат.

Възпитаниците на СОУ "Неофит Бозвели" във Варна, специалност "Социални дейности", водени от психолога на училището г-жа Маджарова присъстваха на мероприятие на Фондация "Радост за нашите деца" – терапевтичен център "Радост".

Неправителствената организация проведе рожден ден на децата от Варна със специфични образователни потребности, родени през месец ноември. Любезен домакин на събитието беше фамилен център Capella play в един от големите търговски центрове в града - МОЛ Варна, който с радост откликна да организира мероприятието.

Идеята на организаторите е всеки месец да се провежда празничен ден на децата, на който да присъстват родители и ученици от специалността "Социални дейности" в СОУ "Неофит Бозвели". По този начин най-добре се работи по социалната интеграция на децата със специфични образователни потребности, посочиха от Фондация "Радост за нашите деца". За дванайсетте деца от център "Радост", освен че денят беше посветен на отпразнуването на рождените дни, това беше и терапия за тях, така, че да бъдат изведени от обичайната среда, да общуват помежду си, да привикнат на навици - различни от ежедневните.

Красимира Димова е майка на едно от децата със специфични образователни потребности - Ясен Костадинов на 13 години. Въпреки че детето учи в масово училище - ОУ "Васил Априлов", майката сподели, че синът й е игнориран от своите съученици, а грижите и вниманието, които получава в центъра, не може да получи никъде другаде. Според Красимира Димова причината децата в масовите училища да не приемат различните от тях, се корени първо в семейството и примера на родителите.

Може би е крайно време ние възрастните да променим първо себе си и после своите деца и кой знае, може би тогава светът ще стане по-добър, а всички ние - по-човечни.
Потребител:


Коментар: