Прегледи: 1869 - Коментари: 0
Родолюбив проект в община Варна

Родолюбив проект в община Варна

Днес от 12,00 в Галерия "Графити" във Варна известната психоложка Петя Събева обави старта на нов Проект.

Името му е "Варна - привлекателна за младите хора". Основната необходимост от този проект е ЗАРАДИ изтичането на мозъци от морската ни столица към крадливия Запад. Според данните на Световния икономически форум ние сме на 127-мо място в света по изтичането на мозъци, т.е у нас остават по-малко, отколкото в 126 страни по Земята.

Идеята е чрез обучение на доброволци, 20 на брой, да се използва естествената привързаност на тийнейджърите и младите във Варна към семейства, близки и приятели, към родината, да се подобри средата им на живот като цяло.

Вече са подбрани 20 от 35 желаещи, като те ще работят с 200 души на възраст от 14 до 35 години - естествено, избрани на случаен принцип. Основен метод е "мозъчна атака". Резултатите, освен че ще бъдат обобщени в офоциална брошура, в хартиен формат, ще бъдат предоствени на младежката дирекция във Варна, за да може тя да изработи още по-ефективна програма за работа с младите. Най-важното е: обобщение на младежки мнения за доброто и проблемите във Варна за младите. "Младите да работят с млади" - това е пътят, смятат от Сдружението на младите психолози. Организаторите се надяват проектът да въздейства на родителите на тези 200 младежи, а и с помощта на медиите на поне 200 души варнненци, та да не бягат чедата ни в мръснишкия Запад, където 2-3 поколения заради западния фашизъм /не само `ала Брейвик, а най-вече икономически/ ще бъдат 2-ро и 3-то социално ниво.

Друга цел е създаването на "Треньорски пул", в началото от поне 20 доброволци с база данни, които да бъдат използвани в бъдещи дейности на общината, възможно и на правителството и ЕС.

Иначе организаторите на Проекта, финансиран от община Варна по програма "Младежки проекти - 2011" е на стойност 5 хил лв, стартира в края на юли и продължава до средата на октомври. Самото Сдружение на младите психолози е член на Европейските младежки организации и е реализирало няколко европейски младежки и социални проекта.

Медиите разбират ползата от подобен проект, но изявиха желание да разпитат и обучените доброволци и реципиенти, които да разкажат за нещата по време на самата работа.

Разбира се, ще присъстваме и на заключителната пресконференция, за да видим що е свършено.
Потребител:


Коментар: