Прегледи: 1620 - Коментари: 0
Най-скучна Независимост

Най-скучна Независимост

Днес от 11 ч пред сградата на Окръжния съд във Варна нашите местни управници отбелязаха Деня на българската Независимост. То просто нямаше никакво тържество, та пак ще кажем повече критични думи. Може да ни обвинят, че сме агресивни и крайни или какви ли не още, но мога да цитирам като противовесен факт изказаните мнения на десетина обикновени граждани. Тези хора бяха на пл. "Независимост" и останаха недоволни от церемонията. А тя се състоеше в едно просто вдигане на националното знаме. Преди това митрополит Кирил и хората му извършиха своята служба, а след това оркестърът на ВМС изсвири няколко марша.

Наистина, грешка е един празник да е претоварен и помпозен, претрупан от речи и музикално-сценични номера, но пък почти пълната липса на такива ограбва духовното съпреживяване на дори малкото българи, посетили събитие. Къде беше поне малкото народна музика - вдъхновена, ефирна, българска, красива, дълбока и вълнуваща - която да влезе в сърцата на патриотите на площада? Къде беше националното българско слово - изречено от който и да е, което да възбуди умовете български, да ги призове към градеж, гордост и братска сила и единство? Но кой ли от варненските управници и депутати умее да говори пламенно, истински, красиво, БЪЛГАРСКИ!?

Скука и липса на национално чувство и енергия излъчваше краткото тържество?, което и не събра толкова много хора. Двестатина зрители, половината от които ученици от ІІІ Природоматематическа гимназия, за което трябва да поздравим не общинарите, а директорката на училището. Нямаше възторг, преклонение, национална страст и свяст на площада. Трима депутати, Кметът, Общинският председател и люде от държавната и общинската администрация се бяха събрали като Пленум. Чак след вдигането на знамето няколко от нашите нотабили се поотпуснаха и казаха помежду си по някое свежо патриотично слово, а не сухите официозни словоблудства. Замкметът Коста Базитов май беше единствен /да не забравяме, че все пак е с българска филология/, който с вълнение и красноречие сподели нещо пламенно.

Единственото свежо и неподправено българско излъчване имаше групата от десетина младежи от Българския национален съюз. Те бяха с български знамена и национални униформи, които излъчваха ред и чисто родолюбие. Стояха чинно и мирно, красиво и по време на православната служба, и по време на вдигането на флага. Всички до един - млади, стройни, изпълнени наистина с Духа на националната гордост от Независимостта.
Всъщност, истинският празник български е единствено в човека с българско сърце.

Щяло вечерта да има гостуване на фолклорен ансамбъл "Пловдив" в театъра и заря по-късно. Какво пречеше централното тържество да е пълноценно и стойностно?

Потребител:


Коментар: