Прегледи: 1704 - Коментари: 0
Грижа за циганите в Девня

Грижа за циганите в Девня

Циганите в Девня с жилища и работа след 2 г

Роми от кварталите Повеляново и Химик до 2 г ще се обзаведат с нови жилища, стана ясно днес при представянето на два европроекта на общината. В момента те съществуват в порутени бараки без ток и вода. До 2 г циганите може да си намерят работа и част от тях да се настанят в прясно ремонтирани апартаменти.

Първият спечелен проект по оперативните програми на ЕС е за 1,4 мил лв. Той е за ремонт на бивше ученическо общежитие и ще е с 33 апартамента с различна квадратура. 8 от тях ще са пригодени за инвалиди, ще бъде монтиран и външен асансьор в сградата. Финансирането е по ОП "Регионално развитие", а към него кметството ще доплати над 27 000 лв, с които на приземния етаж ще се изгради кухня за хранене на 400 души и център за обществена подкрепа с кабинети за психолог, рехабилитатор, лекар и социален работник.

В новите обзаведени жилища до октомври 2014 г ще бъдат настанени социално слаби девненци, най-вече роми. "Авансово направена анкета показа, че в целевата група попадат 165 души"- поясни Диана Великова, ръководител на проекта.

Обитателите на новите жилища ще плащат по 20 лв/месец наем на общината. Критериите за подбора им ще бъдат уточнени от общината и Сдружението на младите психолози в България. Отваря се възможност част от бъдещите новодомци да бъдат наети за строително-монтажните работи.

С още 1,75 мил лв, които Девня ще усвои по ОП "Развитие на човешките ресурси", до есента на 2015 г 200 безработни в неравностойно положение ще бъдат обучени по различни професии. Курсовете ще са по 50 дни, а включените в тях ще получават по 8 лв/ден. На финала 139 от завършилите ще се уредят с едногодишни трудови договори със заплата от 380 лв. 99 ще наеме кметството - като озеленители, строители, пазачи, работници в социалните звена. Останалите 40 човека ще работят към фирми. "Заложени са и средства за връщане на децата в училище, организиране на летни и зимни школи, кръжоци. По тази линия 14 специалисти ще работят с целева група от 800 деца, родители и възпитатели.

С двата проекта на практика ще интегрираме почти всички жители на Девня в неравностойно положение"- каза зам.-кметът на Девня Ели Иванова.

/По материали от "Интриги.Бг"/
Потребител:


Коментар: